De winterstop is voorbij

DE WINTERSTOP IS VOORBIJ

Vandaag vieren we de start van het nieuwe hoedseizoen op de Grasmeent in Almere. De temperaturen lopen eindelijk weer op, de bomen staan in de knop en het gras begint alweer te groeien.

20160401_135115_resized start seizoen 20160401_135221_resized lammetje

Maar eerst een terugblik. Klik op de titels voor foto’s.

19 september 2015 Bijenmarkt Bussum

De imkervereniging organiseert elk jaar een bijenmarkt met veel biologische en natuurgerichte marktkramen. Je kunt er imkermaterialen, olijfolie, kaas en natuurlijk diverse soorten honing kopen.  Ik was er natuurlijk ook bij met mijn vachten en gevilte artikelen. Tevens staan er diverse bijenvolken demonstratiekasten en ter plekke is ook honing geslingerd. 

25 september 2015 Operatie Knie

Helaas heelt mijn knie niet zoals gehoopt en moet ik toch een knie-operatie ondergaan. Pffff, dat wordt dus niet meer werken dit seizoen.

3 oktober 2015 Tiel pakt uit

Met ons WNF-team Rivierenland staan we op de “Tiel-pakt-uit” markt in Tiel  :-). Ik heb een stukje kraam gekregen om mijn vachten en gevilte wol artikelen te verkopen. Voor beide is het een goede dag geweest.

30 oktober 2015 Bijenstal Natuurbuzz

Het is zover! Na mijn besluit om mijn bijenbestand uit te breiden heb ik bij mij thuis een mooie bijenstal laten bouwen en natuurlijk de bijbehorende bloementuin.

5 november 2015 Nog even naar de schapen in Almere

Het gaat redelijk goed met mijn knie. Met een flinke brace kan ik zelfs nog even lekker gaan hoeden, voordat het winterseizoen begint. Oooooh, dit is genieten :-):-):-)

14 november 2015 Opleiding Keurmeester

Ja, ik zou ik niet zijn als ik er niet nog even een cursus tegen aan gooi…. Mijn cursus Honingkeurmeester start vandaag en we beginnen al gelijk met honing bekijken, ruiken en proeven. Dat lijkt gemakkelijk maar niets is minder waar! Volgens de smaakwaaier kunnen er smaken van koffie, bloemen maar ook van poep en schimmel in de honing voorkomen.

Vandaag heb ik alleen nog maar de smaken zoet en niet-zoet en lekker en minder-lekker kunnen onderscheiden, hahaha nog maar even doorstuderen dus!

21 november 2015 Werkdag Bijentuin

In Bussum heb ik ook een bijenkast staan en dan is het ook de bedoeling dat je komt helpen bij de nodige winterkarweitjes. Heeeeeel veeeeeeel bladeren opruimen, dakgoten schoonmaken, het bijenhuisje opruimen en soppen. Vele handen maken licht werk én  gezellig!

13 december 2015 Dickensmarkt Tiel

Ik deel samen met mijn WNF-collega een kraam op de Dickensmarkt in Tiel. Dik ingepakt en alles uitgepakt. De sfeer is geweldig! Allemaal mensen in Dickenskledij en voor onze neuzen worden leuke toneelstukjes opgevoerd. De kinderen krijgen het in ieder geval niet koud, want die rennen de hele dag heen en weer op de vlucht voor de politie omdat ze een broodje hebben gestolen. Hoewel het publiek enthousiast is over mijn kerstdecoraties hebben ze niet veel zin om te kopen, kennelijk zijn alle kerstbomen al opgetuigd.

18 december 2015 Zomervakantie

Door mijn knie is ons weekje zomervakantie in het water gevallen. Het is nu dus tijd voor een break! Heerlijk naar La Palma, lekker wat wandelingetjes euh klimmetjes gemaakt, luieren aan het zwembad en ons ontzettend misdragen bij het lopend buffet. Wat hebben ze hier een heerlijke gerechten en het probleem is: Ik vind gewoon alles lekker :-) Maar ja er mogen ook wel wat kilootjes bij voordat het seizoen weer begint, hahahaha.

30 december 2015 Bijenstand ‘t Mouwtje

Ook in Bussum ga ik uitbreiden en heb een mooie plek weten te regelen waar ik zo’n 5 bijenkasten kan plaatsen. ’t Mouwtje staat midden in een weilandje dat wordt bewaakt door koeien. Het is hemelsbreed 100 meter bij de Bijentuin vandaan, dus de honing zal niet veel anders smaken. Natuurlijk moeten we de standplaats wel eerst ontdoen van een deel van de braamstruiken voordat we de bijenstelling kunnen plaatsen. Nou kom maar op voorjaar!

27 januari 2016 Nationale Voorleesdagen

Ook in de winter ben ik bezig met het schapenvak. Ik ben gevraagd om op de school van Shay tijdens de nationale voorleesdagen een verhaal voor te lezen. Dit jaar nodigt de school mensen uit die iets te maken hebben met dieren. Het thema? Schapen natuurlijk!

In vol ornaat en met (een deel) van mijn schapenbenodigdheden heb ik verteld over het leven van een schaapherder. Gek genoeg wilde geen van de leerlingen ook schaapherder worden :-)

Ik heb in ieder geval een hele leuke ochtend gehad in groep 7/8 van OBS de Springplank in Meerkerk.

6 februari 2016 Examen Honingkeurmeester

De opleiding Honingkeurmeester zit erop en na een periode van hard studeren komt natuurlijk het examen. In opdrachten van bijenverening Driebergen-Doorn moeten we een heuse Honingkeuring opzetten die wordt gehouden in het Dorpshuis ’t Trefpunt in Austerlitz. Ik wordt gelijk in het diepe gegooid en mag de inname doen van de keuringsartikelen. Er staat een hele rij te wachten en al snel ben ik mijn zenuwen de baas. Er is een overweldigend aanbod in alle 17 klassen zoals: waskaarsen, honingramen, mede, gebak, propolis en natuurlijk allerlei soorten honing. Pfffff een lange vermoeiende en ontzettend leuke examendag. GESLAAGD!!

20 februari 2016 Vilt je mee?

Het wordt een klein beetje lente en de schapenkriebels doen alweer hun best. Wie wil met ons vachtvilten? Alles in gereedheid gebracht en flink in de weer met water, zeep en spierkracht :-)

Na een dag hard werken hebben we een mooi resultaat: 7 mooie gevilte schapenvachten. Nu moeten ze alleen nog opdrogen.

9 maart 2016 Opdracht

Vanuit de Dickensmarkt heb ik een opdracht in de wacht gesleept om stoelzittingen te vilten. Het weer werkt nog niet echt mee, want we zitten ineens weer midden in de winter. Buiten vilten is geen optie, dus koukleumen in de schuur, maar dat wordt goed gemaakt door het hete water waarmee je aan de slag gaat. Vandaag kunnen de vachtjes verzonden worden, ze zijn erg mooi geworden!

13 maart 2016 Uitbreiding

Nog flink wat werk voor de bijenuitbreiding. De kasten zijn gearriveerd en Xander heeft ze voorzien van mijn logo. Ze staan gereed om geolied te worden, zodat ze beter beschermd zijn tegen de zon.

Nu de bijen nog!! Begin april verwacht ik ze, als het weer het toestaat….

29 maart 2016 Keuzes maken

Het hoedseizoen gaat bijna beginnen en ik weet nog niet eens waar L Natuurlijk start ik wel in Almere en bij de Eem kan ik maar 1 dag terecht, maar ik heb 2 dagen die ik wil invullen. Via, via heb ik de mogelijkheid gekregen in Nunspeet of op het Hulshorsterzand te werken. Dat klinkt mij wel erg aantrekkelijk in de oren. Net voordat ik deze opdracht wil aannemen krijg ik nog een telefoontje. Of ik 3 dagen wil werken in het Waterlandse Bos in Almeerderhout! Pfff, zo heb je niets en zo moet je een keuze maken. Ik ben geen weegschaal maar deze keuze vind ik toch wel heel lastig. Het is allebei zo leuk!

De schaapherder Almeerderhout

1 april 2016 Start van het seizoen

Eindelijk na mijn hele lange “winter”stop van maar liefst 8 maanden mag ik weer heerlijk met mijn schapendames en lammetjes op pad. 3 dagen per week kun je me vinden in het Waterlandse Bos bij Schaapskudde Almeerderhout en 1 dag per week bij Schaapskudde Almere in Almere-Haven en bij de Noorderplassen. Hopelijk zie ik jullie binnenkort!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *